Circle House hæver barren for bæredygtigt byggeri

Den almene boligorganisation Lejerbos nye byggeri Circle House, der ligger i østjyske Lisbjerg, er det første almene byggeri i verden, der bygger på cirkulære principper. Circle House bliver bygget til adskillelse, så det i fremtiden er let at genbruge alle elementerne, uden at de taber værdi.

Circle House hæver barren for bæredygtigt byggeri

Foto: Rum

På en skråning få kilometer udenfor Aarhus ligger Lisbjerg. Med udsigt over både Aarhusbugten, midtbyen og Egå Engsø, samt forbundet til Aarhus via en infrastrukturel navlestreng i form af motorvej og letbane, er den lille landsby ét af de mange steder, som dem, der gerne både vil have natur og byens muligheder, flokkes til.

Men hvor man traditionelt har set oplandet til Danmarks største byer blive plastret til med klassiske parcelhuse, så vidner de mange nybyggerier i Lisbjerg om en ny tendens.

Flere byggerier, hvor bæredygtigheden er i fokus, er nemlig blevet påbegyndt i udkanten af byen. Èt af disse byggerier er Lejerbos Circle House, der som det første almene boligbyggeri i verden er bygget efter cirkulære principper. Circle House, der netop er påbegyndt, kommer til at bestå af 60 boliger og forventes færdigt medio 2023.

Og selvom cirkulært byggeri og bæredygtighed kan lyde som noget der strammer fra de samme grundtanker, så er der alligevel en verden til forskel, når der nu bygges efter cirkulære principper.

 Ifølge Circle House’s projektchef Jesper Kort Andersen, der også er fagchef for bæredygtighed og byudvikling hos Lejerbo handler det om, hvordan genbrug tænkes inden allerede fra byggeriets begyndelse.

”Når man taler om bæredygtigt byggeri, så er det ofte genanvendelse af materialer, der er i fokus. Ved byggeri efter cirkulære principper, er det genbrugen af materialer. Det kan virke som ordkløveri, men der ligger en helt konkret forskel i, at ved genanvendelse ligger der ofte en forarbejdelsesproces forud for, at man genanvender materialerne. Det kan eksempelvis være, at man knuser beton, eller omdanner et element til noget andet. Det er en miljøbelastende proces, som vi gerne vil undgå. Ved genbrug bruger man materialerne 1:1,” fortæller han.

Circle House bygges til adskillelse

Selvom genanvendelse af materialer i dag er en mere og mere normal del af byggeprocessen, så betyder selve måden man konstruerer på, at det er svært at genbruge materialerne direkte. Det forsøger Lejerbo at ændre på.

I dag er byggeri ikke forberedt til genbrug – alt er støbt, fuget eller klistret sammen, og går derfor i stykker ved adskillelse. Med Circle House er 90% af materialerne bygget til adskillelse, så det er let at pille det ned og bruge elementerne i nyt byggeri. I den forbindelse, er det også vigtigt at sørge for, at byggeriet er skalérbart. Vi bliver nødt til at skabe systemer, hvor modulerne let kan genbruges. Det højner sandsynligheden for, at det faktisk bliver genbrugt. Det nytter derfor ikke at lave en masse unikke moduler,” fortæller Jesper Kort Andersen.

Udover at bygge elementer, der let kan adskilles, så ligger en stor del af arbejdet med de cirkulære processer også i at sikre, at det bliver så let og kort en proces som muligt, at genbruge elementerne. Dette skal sikres ved indførelsen af såkaldte materialepas.

”I byggeri efter cirkulære principper ligger der, udover selve byggeriet, også et vigtigt element i form af kortlægningen af, hvad materialer består af. I dag bruger man mange ressourcer på at kortlægge materialernes indhold, når man skiller et byggeri ad med henblik på genanvendelse. Vi arbejder på, at alle materialer i vores byggerier får et materialepas. På den måde er det let at sikre, at materialerne ikke indeholder noget skidt. Samtidig vil vi arkivere materialepassene, så det bliver let at finde frem, når materialerne i fremtiden skal genbruges,” fortæller projektchefen.

Referenceprojekt for fremtiden

Selvom Circle House er et helt reelt alment boligbyggeri, der står klar til at modtage de første beboere i 2023, så får byggeriet et liv udover det sædvanlige, hvor det bliver meget mere end 60 familiers hjem. Forhåbningen hos Lejerbo er, at byggeriet vil blive en trædesten for fremtidens cirkulære byggeri. Det fortæller Jesper Kort Andersen.

”Ambitionen med Circle House er at vise, hvordan man kan bygge til genbrug og adskillelse. Vi har oplevet rigtig mange, der tvivlede på, at man kunne bygge cirkulært inden for de økonomiske og juridiske rammer. Vi er ikke i mål endnu, men vi oplever en meget stor interesse for projektet, og vi tror på, at det bliver et referenceprojekt, hvor projektudviklere i fremtiden vil sige ’se, det kan lade sig gøre’. Samtidig oplever vi også, at blandt andet Svanemærket og Dansk Standard er begyndt at kigge på, om der skal stilles krav om cirkulært byggeri. Det er positivt og det kommer til at åbne døren for mere af dette i fremtiden.”

På grund af de store ambitioner med at gøre Circle House til et foregangseksempel for cirkulært byggeri, så har der været enormt mange samarbejdspartnere med inde over projektet - faktisk flere end 60 indtil videre.

”Grunden til at det her projekt kan lade sig gøre, er i høj grad samspillet mellem adskillige samarbejdspartnere, leverandører, kommunen, videnscentre og mange andre. Hele værdikæden omkring byggeriet har været med til at løfte den her proces,” siger Jesper Kort Andersen, der samtidig fremhæver, hvor vigtigt det er, at alle parterne får delt ud af deres viden løbende.

”Vi har startet det her projekt, for at tage et samfundsansvar. Vi er nødt til hele tiden at dygtiggøre os, bygge mere bæredygtigt og hele tiden sætte barren højere. Derfor er en stor del af projektet ikke bare selve byggeriet, men udbredelsen af den viden og de erfaringer, der opstår. Det gør vi ved at holde foredrag, lave præsentationer, skrive artikler og meget andet, for at stille vores viden til rådighed. Derudover er vi også i dialog med branchens forskellige parter om at skabe fremtidens paradigmer for cirkulært byggeri.”

Kan huse alle typer af beboer

Når byggeriet efter planen slår dørene op for de første beboere i 2023, er det, ligesom andet alment byggeri, tilgængeligt for alle typer af beboere, uanset alder, baggrund og budget. Dog er der særligt én type beboer, som Lejerbo forventer vil være særligt interesserede i at bo i det cirkulære byggeri.

”Boligerne kommer til at være med en indretning, funktionalitet, størrelse og huslejeniveau, som passer til alle. Men det er vores forventning, at i hvert fald førstegangsindflytterne er mennesker, som køber ind på de cirkulære principper og tanken om, at man tager et samfundsansvar med valget af sin bolig.” fortæller Jesper Kort Andersen.

Fakta - Circle House

  • Bygherre: Lejerbo
  • Arkitekt: RUM
  • Totalentreprenør: Torntoft & Mortensen A/S
  • Udviklingen af projektet har involveret mere end 60 virksomheder.
  • Er verdens første almene boligbyggeri opført efter cirkulære principper.

 

Foto: Lejerbo

Til top