København CityForesightTM


Som Danmarks største, partnerdrevne erhvervsmæglerkæde er vi ikke alene tæt på markedsudviklingen i København. Vi er også på forkant af den. Det er vi med vores 360° analyser af, hvor markedet står i dag og bevæger sig hen i morgen. Vi kalder det CityForesight, og med det stiller vi vores kunder stærkere i morgendagens københavnske marked.
”Det er vores klare forventning, at markedet – herunder i København og Storkøbenhavn – i 2024 vil opleve en positiv vækst i markedet og som minimum opnå samme transaktionsvolumenniveau som i 2023. Det skyldes primært, at køberne ser ind i et mere stabiliseret rente- og inflationsniveau, samtidig med at køberne ikke har udsigt til et volatilt marked, som de har oplevet i 2022 og 2023.
Vi forventer, at især boliger samt lager- og logistikejendomme fortsætter med et lavt tomgangsniveau og stigende transaktionsniveau. Ydermere ser vi ind i et marked, som har fokus på bæredygtighed, herunder ESG-profil på ejendomme, som vi forventer kommer til at påvirke nybyggeri markant.
Erik Andresen, CEO i Nordicals A/S - kontakt Erik Andresen direkte klik her

360° lokalt perspektiv

Med København CityForesight møder vi vores kunder med et 360° perspektiv på, hvordan man optimerer ens forretning inden for salg, udlejning eller investering i ejendomme i kommunerne København og Frederiksberg. Det gør vi med datadrevne analyser af:

  • Transaktionsvolumen
  • Afkast, leje og tomgang
  • Planlagt byggeri
  • Demografisk udvikling

 

Kontakt Nordicals København

Seneste nyt

Læs om tendenser, der driver markedsudviklingen i Storkøbenhavn og København.

Transaktionsvolumen

 

Vi holder dig opdateret på udviklingen i transaktionsvolumenen i Region Hovedstaden og giver dermed værdifuld indsigt i udviklingen samt investeringsniveauet i markedet for erhvervs- og investeringsejendomme.

Transaktionsvolumen

Det samlede billede

Med en omsætning på 23 mia. kr. var 2023 blandt de stærkeste transaktionsår nogensinde på markedet for erhvervs- og investeringsejendomme i Region Hovedstaden, selvom relativt høje renter som følge af inflationspres lagde en dæmper på markedet. Placeringsbehovet var – trods generel opbremsning i store dele af det danske professionelle ejendomsmarked – relativt stort for især danske investorer.

Kilde: Nordicals (datasæt for Region Hovedstaden)

Transaktionsvolumen

Segmenter

Kigger vi på de mest handlede ejendomssegmenter, var bolig også i 2023 det mest eftertragtede segment i Region Hovedstaden. Det flugter fint med, at bolig på landsplan i mange år har været det største segment.

Kilde: Nordicals (datasæt for Region Hovedstaden)

Transaktionsvolumen

Investorer

Danske investorer dominerede også i 2023 transaktionsvolumenen i Region Hovedstaden. Det skete med en andel på 67% mod 33% udenlandske investorer.

Kilde: Nordicals (datasæt for Region Hovedstaden)

Markedsdata

 

Vi holder dig opdateret på markedsudviklingen i København. Det gør vi ikke mindst ved at analysere markedet med fokus på, hvordan markedsdata som afkast, leje og tomgang udvikler sig og ser ud netop nu.

Markedsdata

Afkast

Med forventning om en stagnerende eller en eller flere mindre rentenedsættelser i løbet af 2. halvår 2024 forventer Nordicals, at markedsafkastet vil være relativt stabilt med positive tendenser til faldende afkastkrav blandt investorer i de forskellige ejendomssegmenter.

Afkast betegner det forventede årlige startafkast.

Kilde: Nordicals

Markedsdata

Leje

Markedslejen for boligenheder på 65-85 kvm med primær og sekundær beliggenhed samt stand i København lå primo 2024 på henholdsvis 2.250 og 1.900 kr. pr. kvm pr. år. Nordicals forventer, at de to lejeniveauer forbliver i samme niveauer resten af året.

Leje betegner forventet leje eksklusive lejerbetalte driftsudgifter og skatter.

Kilde: Nordicals

Bolig

 

Boligejendomme har i mange år været det foretrukne investeringssegment på landsplan. Det var det også i Region Hovedstaden i 2023.

Bolig | Byggeri

Planlagte projekter

Udviklere, investorer og andre professionelle ejendomsejere har i hele 2024 og frem til udgangen af 2027 enten påbegyndt eller aktuelt planlagt nybyggeri af boligejendomme med første spadestik i fireårsperioden for samlet 16,2 mia. kr. – mere præcist 16.153 mio. kr. – i København, som dækker kommunerne København og Frederiksberg. Det viser Byggefaktas projektprognose.

Boligbyggerierne fordeler sig på 73 projekter og i alt 1.115.000 kvm og er drevet af 33 projekter på alle +150 mio. kr. med en samlet investeringssum på 13.306 mio. kr. – svarende til 82% af den samlede investeringssum på de nye boligprojekter i København. Ud af de i alt 1.115.000 kvm er hele 474.000 kvm – 43% – p.t. indrapporteret til at blive DGNB-certificeret målt på areal.

Kilde: Byggefakta (prognose opdateret med data pr. 2. april 2024. København dækker kommunerne København og Frederiksberg)

 

Bolig | Byggeri

Boligtyper - mindre boliger

København har mangel på mindre, betalbare lejligheder. Byens befolkning vokser, og der kommer flere unge og enlige. De mindre boliger er dog i mange år blevet nedprioriteret i forbindelse med byfornyelsen. Mange er blevet revet ned eller er forsvundet i forbindelse med sammenlægninger af lejligheder. Og der er kun i begrænset grad kommet nyt til, fordi lokalpolitikeren har prioriteret store lejligheder til børnefamilier.

I de etablerede bydele og kvarterer kommer de mindre lejligheder ikke tilbage, og derfor skal de prioriteres i de nye bykvarterer. De helt små lejligheder, i form af mikroboliger, har fået nyfunden opmærksomhed de seneste år, og der er også gode eksempler som The Village i Ørestad og Base 1 samt The Silo i Nordhavn-området. Alligevel er det kun Amager Vest, der fra 1991 til 2023 har fået flere boliger mellem 0-59 kvm., mens alle øvrige bydele i Københavns Kommune har fået færre. Efterspørgslen er dog stærk på de mindre boliger, og derfor er der muligheder, hvis projektudviklere og investorer kan skabe en stærk business case inden for konceptet.

Kilde: Københavns Statistikbank

Bolig | Byggeri

Befolkningsudvikling - livsstadier

København er en by i vækst, og sådan vil det fortsætte de næste mange år. Som landets største studieby har København helt naturligt en stor andel af unge i 20’erne. Ifølge befolkningsfremskrivningen fra Danmarks Statistik for kommunerne København og Frederiksberg er antallet af unge mennesker dog ved at have toppet, og den kommende årrække er det børnefamilierne og de ældre, der vil vækste mest i kommunerne.

Mens de unge i 20’erne sikrer en stærk efterspørgsel på mindre ungdoms- og studieboliger – gerne centralt beliggende – så søger børnefamilierne enten større lejligheder, rækkehuse eller parcelhuse – gerne med lidt større afstand til centrum. Fra 2015 til 2035 bliver der cirka en tredjedel flere personer over 50 år, såfremt prognosen holder stik, hvilket understøtter, hvorfor seniorboligkoncepter fortsat vinder frem hos udviklere og investorer.

Kilde: Danmarks Statistik bearbejdet af Nordicals (den nyeste, årlige befolkningsfremskrivning for Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune) 

Bolig | Byggeri

Befolkningsudvikling - livsstadier - bydele

Befolkningstilvæksten i Københavns Kommune vil den kommende årrække især være drevet af markant flere beboere på Vesterbro og dernæst Amager Vest og Østerbro. Det er særligt de store byudviklingsprojekter Carlsberg Byen på Vesterbro, Ørestad på Amager Vest og Nordhavn på Østerbro, der vil være motor bag væksten. Her vil særligt børnefamilier søge mod for at nyde godt af nye boliger, der er tilpasset deres behov. En anden markant udvikling er, at studerende søger fra Nørrebro mod andre bydele. Bydelen har længe været den foretrukne bydel for det unge segment og vil fortsat være blandt de mest populære, men fremadrettet vil Amager Vest og Vesterbro overtage føringen. Forklaringen kan blandt andet findes i de stigende priser på Nørrebro og de nye muligheder i andre bydele.

Kilde: Københavns Statistik

Bolig | Demografi

Flyttebalance

Som studieby har København det helt store plus på nettotilflytningen blandt de unge i starten af 20’erne, når nye studerende flytter til – særligt fra de omkringliggende kommuner. Efter endt studie flytter en stor del af de unge til gengæld fra kommunen. Det gør de i slutningen af 20’erne og starten af 30’erne. Her ligger en opgave for kommunen i forhold til at fastholde den aldersgruppe, der er på vej ind på arbejdsmarkedet og ofte i gang med at etablere sig som småbørnsfamilie. Et af midlerne for at fastholde børneforældrene i kommunen er betalbare boliger med plads til en lille familie. Derfor ser vi også, at Storkøbenhavn er blevet et attraktivt investeringsområde for boligbyggeri.

Kilde: Danmarks Statistik bearbejdet af Nordicals (den nyeste, årlige flyttebalance for Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune) 

Bolig | Demografi

Flyttemønstre - bydele

Befolkningsudviklingen udgøres af nettotilflytning, nettoindvandring og fødselsoverskud. Nettotilflytningen kan desuden deles op i nettotilflytning mellem bydelene i Københavns Kommune og nettotilflytning fra/til andre kommuner og de københavnske bydele.

Selvom befolkningstallet vækster i København, viser nettotilflytningen, at en større andel københavnere vælger at flytte fra kommunen nu end for 10 år siden. Efter covid-19 er flere rykket mod forstæderne, hvor priserne er lavere, og adgangen til natur og plads er lettere. Nettotilflytningen mellem de københavnske bydele er karakteriseret ved en række flyttemønstre, der går igen. For eksempel er Indre By og Nørrebro éntrebydele, hvor mange nye københavnere (særligt studerende) flytter til og sidenhen flytter fra til andre bydele såsom Vesterbro, Amager Vest eller Valby, hvor det kan være lettere at komme til en nyere, større eller billigere bolig.

København har en ung befolkning, hvilket også ses på fødselsoverskuddet. Den store repræsentation af borgere i 20’erne og 30’erne giver helt naturligt et markant fødselsoverskud år for år i København. Her trækker særligt Vesterbro, Nørrebro, Amager Vest og Østerbro op på grund af de mange unge beboere.

Den positive nettoindvandring understreger, at København er blevet en kosmopolitisk by. Gode uddannelsesinstitutioner, et dynamisk arbejdsmarked og den høje livskvalitet tiltrækker internationale studerende, talenter og arbejdstagere. 2022 bærer præg af en stor nettoindvandring af ukrainske flygtninge.

Kilde: Københavns Statistikbank

Kontor


Kontorejendomme anses generelt som et attraktivt investeringssegment – særligt i disse år, hvor mange kapitalstærke investorer som følge af et placeringsbehov leder efter investeringsmuligheder i ejendomsmarkedet.

Kontor | Byggeri

Planlagte projekter

I hele perioden 2024-27 er der enten påbegyndt eller aktuelt planlagt nybyggeri af kontorejendomme med byggestart i fireårsperioden for samlet 9,0 mia. kr. – mere præcist 8.975 mio. kr. – i København, som dækker kommunerne København og Frederiksberg. Det viser Byggefaktas projektprognose.

Byggerierne fordeler sig på 18 kontorprojekter og i alt 469.000 kvm og er drevet af 17 projekter på alle +150 mio. kr. med en samlet investeringssum på 8.890 mio. kr. – svarende til 99% af den samlede investeringssum på de nye kontorprojekter. Ud af de i alt 469.000 kvm er hele 423.000 kvm – 90% – p.t. indrapporteret til at blive DGNB-certificeret målt på areal.

Kilde: Byggefakta (prognose opdateret med data pr. 2. april 2024. København dækker kommunerne København og Frederiksberg)

Kontor | Demografi

Arbejdspladser

Akkurat som på landsplan er det de offentlige erhverv samt handel og transport, der dækker det største antal arbejdspladser i Københavns og Frederiksberg kommuner. Over de seneste 10 år har andelen af offentlige arbejdspladser dog været i nedgang. Til gengæld har kategorierne erhvervsservice, bygge og anlæg samt information og kommunikation skabt flere arbejdspladser.

Kilde: Danmarks Statistik

Kontor | Demografi

Uddannelse

Som landets øvrige største byer har København en større andel af personer med en mellemlang eller lang uddannelse end landsgennemsnittet. Særligt universitetsuddannelserne uddanner til jobs, der i overvejende grad består af kontorarbejde i større eller mindre grad. Byer med en højtuddannet arbejdsstyrke vil på den lange bane tiltrække virksomheder, der søger de kompetencer, som byens arbejdsstyrke kan tilbyde. Det vil derfor fremadrettet understøtte efterspørgslen på kontorkvm.

Kilde: Danmarks Statistik

Vil du vide mere?

Med København CityForesight giver vi indsigt i udviklingen i København. Det gør vi med vores lokale forankring og analytiske bearbejdning af egen data samt data fra eksterne videnspartnere. Så vil du vide mere om udviklingen i byens ejendomsmarked så kontakt os. Vi står klar med 360° rådgivning. 

Kontakt Nordicals København

Til top