”Fremtidens vinderbyer bliver de byer, der klimatilpasser og -sikrer”

   

”Fremtidens vinderbyer bliver de byer, der klimatilpasser og -sikrer”

Markedsudvikling | 20.11.2024

Hvis danske havne- og kystbyer ønsker at være endnu mere attraktive over for ejendomsinvestorer, er der ingen vej uden om klimasikring og -tilpasning, siger partner i Nordicals Sjælland.

I takt med accelererende klimaforandringer – og i Danmarks tilfælde især stærkt stigende udfordringer med vandmasser – overvejer, planlægger og gennemfører danske kommuner i disse år investeringsprojekter, som på forskellige måder skal imødekomme fremtidens vandudfordringer.

For hvordan skal abnorme mængder nedbør indtænkes i moderne byudvikling? Hvordan påvirker fremtidens – formentligt endnu – større mængder vand fra baglandet – fra åer og søer etc. – byer? Og hvordan skal fremtidens byer, der er særligt udsatte, fordi de er bygget i områder, hvor grundvandsspejlet allerede i dag ligger tæt på overfladen, klimasikres og -tilpasses? Og hvordan bliver havne- og kystbyer mindre udsatte over for oversvømmelse i tilfælde af stormflod og forhøjet vandstand?

Vinderbyer
Der er mange udfordringer og muligheder, men én ting er sikker; det kræver enorme ressourcer i form af tid, vilje, mod til beslutninger, strategi, planlægning, gennemførelse – og ikke mindst – store investeringssummer, hvis man både fra offentlig og privat side mener, at klimasikring og -tilpasning for alvor skal gå hånd i hånd med moderne byudvikling, hvor der mange steder er blevet populært at bygge endnu tættere på vandet.

”De kommuner, som – på et seriøst plan – er og vil være aktive i kampen for at klimasikre deres byer, vil uden tvivl være de kommuner, som kan tiltrække investeringer, herunder ejendomsinvestorer til at bygge boliger, butikker, kontorer og andre ejendomme samt bygninger til kulturliv, uddannelsesinstitutioner og andet, der hører til moderne byudvikling.”

Det siger partner og erhvervsmægler Henrik Nikolajsen hos Nordicals Sjælland med forretninger i Holbæk, Slagelse, Roskilde, Køge og Næstved.

”Det handler helt banalt om, at kommuner skal turde at være fremtidssynet. Ja, der skal træffes både populære og upopulære beslutninger, men konsekvenserne, hvis de nødvendige beslutninger om at klimasikre og -tilpasse ikke tages, er uoverskuelige og kan være fatale for byer, områder og kommuner. Er en kommune ikke allerede i gang nu, så er det ved at være sidste chance,” advarer Henrik Nikolajsen.

”Fremtidens vinderbyer bliver ganske enkelt de byer, der klimatilpasser og -sikrer.”

Store dele af Kalundborg risikerer oversvømmelse
Så sent som i oktober viste en ny rapport voldsomme konsekvenser af havvandsstigninger i blandt andet Kalundborg, hvor store dele af den gamle købstad på Nordvestsjælland inderst i Kalundborg Fjord bliver oversvømmet, hvis ikke der handles for at bekæmpe fremtidens stigende vandudfordringer. Rapporten er udarbejdet af Syddansk Universitet, SDU, med professor i klimaforandringer og glaciologi Sebastian Mernild i spidsen i samarbejde med DTU og forskernetværket Navigating 360.

I rapporten advarer forskerne mod stigende vandstande og har beregnet, at 40 procent af alle erhvervsbygninger i Kalundborg bliver oversvømmet i tilfælde af en 100-årshændelse med en havvandsstigning på 130 centimeter. Det svarer til 430 bygninger. Og at hver fjerde bolig vil blive ofre for vandmasserne og tvinge omkring 4.000 mennesker ud af deres hjem, ligesom de samlede skader vurderes til omkring 3,3 milliarder kroner.

Læs også ”Kalundborg Kommune sætter attraktive erhvervsarealer til salg”

Læs også ”Her er de største vækstbyer i Region Sjælland”

Der skal handles – nu
Selv ved mindre, men hyppigere stormfloder vil konsekvenserne være omfattende, fremgår det endvidere af rapporten ”Når stormfloderne rammer,” hvori der klimarisikovurderes for henholdsvis en 100-årshændelse (havvandsstigning på 130 centimeter), et median-scenarie (havvandsstigning på 60 centimeter) og for en 10-årshændelse (også en havvandsstigning på 60 centimeter).

”Den nye rapport viser netop, hvorfor der – også i Kalundborg – er brug for investeringer til at klimasikre og -tilpasse ikke bare byen, selvom de største værdier ligger her, men også sommerhusområder, der kan være udsatte for store vandmængder,” pointerer Henrik Nikolajsen.

Kalundborg Kommune lavede sin første klimahandlingsplan i 2014, og planen bliver revideret hvert fjerde år. Netop nu er kommunen ved at revurderer planen.

Læs også ”Svendborg ændrer strategi for at imødekomme fremtidens vandudfordringer”

Læs også ”Sønderjyske byer er bevidste om fremtidens stigende vandmasser”

 

 

Fokus på byudvikling og klimatilpasning i nyt Nordicals MarketForesight

I det nye Nordicals MarketForesight Q4 2024 ser Nordicals nærmere på, hvordan forskellige byudviklingsprojekter rundt i landet forbereder sig på en fremtid, hvor klimaændringer – især stigende vandmængder – forventes at udgør en stærk voksende udfordring for mange byer, herunder for projektudviklere og ejendomsinvestorer.

Hent vores magasin her

Til top