Havnen er Frederikshavns livsnerve: ”Der skal kæmpes – og det bliver der!”

Havnen er Frederikshavns livsnerve: ”Der skal kæmpes – og det bliver der!”

Markedsudvikling | 21.08.2023

Danmarks nordligste kommune har stærke kompetencer inden for det maritime, energi, turisme og fødevarer. I Frederikshavn er det det visionære Recycling City-projekt, som skal trække udenlandske investorer til byen.

Frederikshavn Kommune er kendetegnet ved, at de største byer – Frederikshavn, Sæby og Skagen – på en og samme tid både er meget forskellige og meget ens ved alle at være havnebyer.

Med sine 23.000 indbyggere er Frederikshavn den største by i den nordjyske kommune, som har stærke kompetencer inden for det maritime, energi, turisme og fødevarer. Frederikshavn Havn er i dag en af Danmarks mest betydningsfulde erhvervshavne, og havnen er blandt Danmarks 10 største havne og omfatter færgehavn, fragthavn og en alsidig serviceindustri. Erhvervshavnen har en ambitiøs investeringsplan og en strategi om også i fremtiden at tilbyde de bedste faciliteter og maritime services. Flådestation Frederikshavn udgør desuden en vigtig del af byens samlede havneområde. 

”Der er ingen tvivl om, at havnen er Frederikshavns livsnerve. Det er på havnen, at mange investeringer ligger, og der er en rigtig stærk maritim klynge af virksomheder,” fortæller Tommy Kruse Fuglsang, der er partner i erhvervsmægleren Nordicals Vendsyssel.

Markante projekter
Han fremhæver opførelsen af to boligtårne i 8 etager med samlet 32 lejligheder, som den lokale entreprenørvirksomhed Trigon står bag som bygherre, og Golfparken, der er et boligudviklingsområde i den nordlige udkant af Frederikshavn, som nye, markante ejendomsprojekter i byen.

”Der er flere boligprojekter med primært fokus på parcelhuse på vej. Fra kommunens side og hele vejen rundt er der generelt stort fokus på at etablere attraktive byggegrunde, som især kan fastholde og tiltrække børnefamilier til kommunen. Udfordringen er, at mange arbejdspladser relateret til havnen har en majoritet af mænd og udenlandsk arbejdskraft.”

”Også inden for byens uddannelsescentre er der fokus på det maritime erhverv – herunder den helt nye maritime ingeniøruddannelse – med henblik på at tiltrække folk og gøre Frederikshavn endnu mere attraktiv,” forklarer Tommy Kruse Fuglsang.

Især erhvervsejendomme på havnearealerne er der efterspørgsel på, ligesom efterspørgslen er der på lager- logistikejendomme. For alle segmenter er efterspørgslen drevet af udlejninger, mens transaktionsdelen udgør en begrænset del.

”Vi håber, at der som følge af forsvarsforliget bliver foretaget investeringer på Flådestation Frederikshavn, fordi det vil give en række afledte gevinster, som er med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning.”

Fokus på genbrug og bæredygtighed
Blandt andre projekter, som Tommy Kruse Fuglsang følger med spænding, er Recycling City, som er et strategisk samarbejde mellem Frederikshavn Kommune, Port of Frederikshavn og Erhvervshus Nord. I Recycling City håndteres udtjent udstyr og produkter og omdanner affaldsmaterialer til nye råvarer og produkter. Det gælder blandt andet materialer som stål, glasfiber, beton, plastik og elektronikskrot.

”Det er projekter som Recycling City, der skal tiltrække udenlandske investorer,” forklarer Tommy Kruse Fuglsang, der inden for ejendomsinvesteringsmarkedet kan se et marked særligt bestående af lokale investorer fra det øvrige Vendsyssel og resten af Nordjylland.

Han fremhæver også virksomheden Mars, der er en forkortelse for ”Modern American Recycling Services”, som på Frederikshavn Havn ophugger udtjente skibe og boreplatforme, som en central aktør i forbindelse med kommunens fokus på at profilere Frederikshavn Kommune som en kommune med fokus på genbrug og bæredygtighed.

”Det handler – som for mange andre byer rundt i landet – i bund og grund om at skabe arbejdspladser og befolkningsvækst. Det er et langt, sejt træk, som er nødvendigt at tage,” pointeren partneren i Nordicals Vendsyssel.

Kæmper med næb og kløer
Som Danmarks nordligste kommune og med Frederikshavns placering 60 kilometer nordøst for den nordjyske hovedby, Aalborg, får hverken byen eller Frederikshavn Kommune som helhed noget forærende. Der skal kæmpes mod mange af de samme ting, som andre byer og kommuner rundt i landet gør, for eksempel en aldrende befolkning og et faldende indbyggertal. Konkret forventer Danmarks Statistik en samlet befolkningsnedgang på 3,7 procent i Frederikshavn Kommune frem mod 2035. Personer over 70 år er eneste voksende befolkningsgruppe, mens både personer i alderen 30-49 år, som er kendetegnede ved en klar overvægt af børneforældre, samt børn og unge under 20 år vil minimere tilbagegangen ved at forblive stort set status quo de næste 12 år – såfremt prognosen holder.

”Der skal kæmpes – og det bliver der! Heldigvis er vi fantastiske til at stå sammen på tværs og løfte i flok,” fremhæver Tommy Kruse Fuglsang.

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

Til top