Sag | 20.09.2023
Et 60 hektar stort landbrugsareal ved Nyt Aalborg Universitetshospital kan meget vel blive til et innovativt erhvervsområde med relation til det kommende hospital. Som procesfacilitator er Nordicals Aalborg en vigtig drivkraft og dynamo i projektet, som har opbakning flere steder fra.
Et nyt, markant område, der kan omdannes til et innovativt erhvervsareal, er kommet i spil i Aalborg Øst og kan meget vel blive en realitet i løbet af ganske få år.
Aalborg Kommune vil i stigende grad i de kommende år komme til at mangle erhvervsarealer. Netop derfor har en gruppe lodsejere i området omkring Nyt Aalborg Universitetshospital tilknyttet Nordicals Aalborg som rådgiver og procesfacilitator og bedt erhvervsmægleren om at stå i spidsen allerede for år tilbage for at fremlægge deres visioner og muligheder for byen og kommunen som helhed ved at skabe og udbygge et nyt erhvervsområde ved Nyt Aalborg Universitetshospital, i daglig tale blot kaldet NAU.
Nordicals Aalborg spiller i udviklingen af det ambitiøse erhvervsprojekt – med det nuværende projektnavn Erhverv Øst – en central rolle som bindeled mellem kommunen og de tre lodsejere samt interesse- og erhvervsorganisationer omkring udviklingen af de 60 hektar eller 600.000 kvadratmeter.
Vision for nyt erhvervsområde
For år tilbage præsenterede lodsejerne over for Aalborg Kommune en projektmappe med deres visioner for et nyt erhvervsområde øst for Hadsund Landevej.
Siden er det for kommunen kun blevet mere aktuelt og presserende med at udvikle flere erhvervsarealer for dels at kunne holde på eksisterende virksomheder og institutioner i Aalborg-området, dels for i fremtiden at kunne tiltrække nye aktører for derved at skabe vækst og nye arbejdspladser, som naturligt følger med virksomheder og institutioner. For at skabe synergier i området ved det kommende Nyt Aalborg Universitetshospital, som forventes færdigopført i midten 2026, vil aktørerne i det kommende, nye erhvervsområde blandt andet have relation til universitetshospitalet og de afledede funktioner, som knytter sig til så stor en arbejdsplads. Visionen er ”at skabe et vækstcenter” tæt på universitetshospitalet.
Aalborg missede nyt erhvervsområde
Da nuværende udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen var sundhedsminister fra 2001 til 2007 blev planen om at bygge supersygehuse rundt i landet lavet.
”I den forbindelse udlagde man i planlægningen af andre supersygehuse end Nyt Aalborg Universitetshospital, NAU, enorme erhvervsarealer, som skulle understøtte et nyt hospital med 7.000-9.000 arbejdspladser. Her i Aalborg glemte man dog, at virksomheder, der skal forsyne og understøtte det nye universitetshospital som forskning, patienthotel, uddannelse og basale ting som indkøbsmuligheder, skulle have været tænkt ind i hele projektet allerede fra starten. Det er dét, som et nyt erhvervsområde skal rette op på,” forklarer Steen Royberg, partner i Nordicals Aalborg.
Han har indtil videre brugt fem år på at udvikle og drive erhvervsprojektet, hvor boligdelen i nyeste udspil er fjernet.
Kompleks og tidskrævende proces
På grund af projektets tidshorisont, nuværende stadie i processen og størrelse med potentielt en bebyggelsesprocent på 50 – svarende til 300.000 kvadratmeter eller 30 hektar – kombineret med mange aktører og interessenter med forskellige interesser er det selvsagt en krævende rolle, som Steen Royberg og Nordicals i flere år har været dybt arrangeret i som procesfacilitator og rådgivere for lodsejerne. Det gælder for ham og resten af teamet i Nordicals Aalborg om hele tiden at lede, styre og drive projektet fremad i den rigtige retning til gavn for alle involverede partnere og de aktører, som i fremtiden i tiltænkt symbiose skal løfte det nye erhvervsområde.
”Det er et utrolig spændende projekt til gavn for ikke bare Nyt Aalborg Universitetshospital og de supporterende virksomheder, men for hele Aalborg-området. Det er der slet ingen tvivl om,” siger Steen Royberg, der har indgået samarbejdsaftale med de tre lodsejere, hvoraf den ene fik eksproprieret et jordstykke forud for opførelsen af det nye Aalborg Universitetshospital, som er Nordjyllands største byggeri.
Forudsætter med i kommuneplantillæg
”Vi arbejder lige nu på at overbevise embedsværket og politikerne om, at området skal med ind i kommuneplantillægget som et nyt erhvervsområde, hvilket er en forudsætning, fordi området i dag er landbrugsjord. Det skal senere give hjemmel til en ny kommunalplan, så erhvervsområdet kan etableres.”
”Aarhus Universitetshospital i Skejby er umiddelbart det sygehus, som er lykkedes bedst med et lignende projekt med udvikling af både et universitetshospital og et erhvervsområde, hvor der allerede inden åbningen af sygehuset var etableret mange sygehusrelaterede virksomheder i området,” forklarer Steen Royberg og peger på områder som medico, fintech og forskning.
Derudover fremhæver han forskerparken Novi, som i 2019 købte landejendommen Postgården ved det kommende universitetshospital for på den måde at være stærkere repræsenteret i Aalborg Øst. Handlen blev formidlet af Nordicals Aalborg, som siden har fået henvendelser fra virksomheder fra både ind- og udland, som ønsker at slå sig ned i området.
Opbakning flere steder fra
”Men vi må desværre konstatere, at Aalborg ikke har de erhvervsarealer, der efterspørges. Heldigvis møder vores erhvervsområde opbakning fra blandt andre Novi-direktør Henrik Lundum, der er ved at løbe tør for arealer, kommunens nye erhvervsdirektør Mette Bugge og Catharina Vinther Engqvist, der er Head of Foreign Direct Investments i Invest in Aalborg, som også hører under kommunen,” oplyser Steen Royberg.
Også både Aalborgs nuværende borgmester, Lasse Frimand Jensen, og forhenværende borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, støtter erhvervsprojektet, som også får mange kontorer, så der for eksempel bliver plads til talentfulde ingeniøruddannede fra Aalborg Universitet, som flere gange er blevet kåret til Europas bedste ingeniøruniversitet, og som er blandt de allerbedste i hele verden inden for ingeniøruniversiteter.
Læs også ”Aalborg har brug for moderne kontorejendomme – Nordicals ser behov for nye projekter”
Læs også ”Aalborg er en stabil by – også når det blæser”
Solid optimisme og håb om første spadestik
Opbakningen fra både politikere og erhvervslivet får Nordicals Aalborg og de tre lodsejere bag projektet til at tro på at kunne få projektet med udviklingen af et nyt erhvervsområde med i kommuneplantillægget, så det flugter med Aalborg Kommunes erhvervsstrategi for 2023-26.
”Lad mig sige det på denne måde: Der er ingen indikationer på, at projektet ikke skal med i kommuneplantillægget,” siger Steen Royberg, der i 2018 startede i en gruppe med at arbejde med det store udviklingsprojekt.
Hvis alt flasker sig, så håber lodsejerne og Steen Royberg, at første spadestik til det nye erhvervsområde kan tages i forbindelse med åbningen af Nyt Aalborg Universitetshospital, altså medio 2026.
En udbygning af Hadsund Landevej, som allerede i dag er for lille, er på vej.
”Og jeg vil gerne understrege, at vores erhvervsprojekt øst for Hadsund Landevej bestemt ikke er en konkurrent til erhvervsarealerne nord for Universitetsboulevarden ud til Aalborg Havn. Der er en helt anden type virksomheder med relation til havnen, som det område henvender sig til. Erhvervsnetværket 9220, som omhandler de miljøtunge virksomheder nord for Universitetsboulevarden, har også som erhvervsorganisation bakket op om planlægningen af det nye erhvervsområde,” pointerer Steen Royberg.
Læs også ”Tre befolkningsgrupper driver befolkningsvæksten i Aalborg”
Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?
I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.
Seneste artikler
”Fremtidens vinderbyer bliver de byer, der klimatilpasser og -sikrer”
Nordicals og Proark lander kæmpe lejeaftale med Harald Nyborg
Tidligere Esbjerg bank-hovedsæde solgt
Svendborg ændrer strategi for at imødekomme fremtidens vandudfordringer
Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S sætter kontordomicil i Albertslund til salg
Til top