Ny boligudvikling: I tre sydjyske kommuner er det nu billigere at være lejer end ejer

Ny boligudvikling: I tre sydjyske kommuner er det nu billigere at være lejer end ejer

Markedsudvikling | 20.03.2024

Højere markedsrenter har på få år i flere kommuner – enten relativt eller målt i kroner og øre eller begge dele – gjort det billigere at bo til leje i forhold til at være boligejer. Det viser ny analyse. ”Udviklingen bekræfter den stigende tendens, der har været i at opføre lejeboliger, hvilket har præget vores område de seneste år,” oplyser Nordicals Trekantområdet. Erhvervsmægleren forventer, at udviklingen fortsætter.

Højere renter på boliglån og udviklingen i boligpriserne har de seneste år i flere af landets kommuner vendt op og ned på, hvorvidt det som beboer er billigst at bo til leje frem for at være ejer.

Udviklingen slår også igennem i Sydjylland, hvor udgifterne i tre kommuner til at bo i en gennemsnitlig ejerbolig nu er højere end huslejen på en tilsvarende lejebolig.

Det viser en ny analyse fra Finans Danmark.

Til sammenligning var udgifterne højere i 45 ud af landets 98 kommuner til at bo i en gennemsnitlig ejerbolig end huslejen på en tilsvarende lejebolig i 2023.

I 2020 var antallet nede på 28 kommuner – eller med andre ord: På blot tre år frem til 2023 er der næsten sket en fordobling i antallet af kommuner, hvor det er blevet dyrere at være boligejer end -lejer, viser beregninger.

I Finans Danmarks analyse tager den finansielle organisation udgangspunkt i en ejerbolig finansieret med et banklån og et 30-årigt fastforrentet realkreditlån uden afdrag. Afdrag medregnes ikke som en udgift ved en ejerbolig, fordi afdrag kan betragtes som en opsparing. Det skyldes, at denne opsparing – alt andet lige – vil vokse ved stigende boligpriser, mens den omvendt vil falde ved dyk i boligpriserne (se faktaboks nederst i artiklen).

Fra nul til tre kommuner i Sydjylland
Zoomer vi ind på Sydjylland var der i 2020 ingen af landsdelens 12 kommuner, hvor udgifterne til en lejebolig var lavere end til en ejerbolig. Markedsudviklingen har dog medført, at det var tilfældet i tre kommuner i 2023.

Således blev det i fjor i både Esbjerg, Vejle og Fredericia billigere for folk at bo til leje per kvadratmeter i forhold til at eje. Faktisk blev det fra 2020 til 2023 tilmed billigst at bo til leje i de tre kommuner.

Største udgiftsændringer i de tre kommuner i perioden er sket i Vejle, hvor forskellen mellem én kvadratmeter lejebolig per år og én kvadratmeter ejerbolig i 2020 var 400 kroner til fordel for ejerbolig som billigste mulighed, mens forskellen i 2023 var 100 kroner til fordel for lejebolig som billigste mulighed.

Læs også ”Flere og flere bor til leje – og forskydningen mod lejebolig fra ejerbolig fortsætter”

Læs også ”Stærkt boliginvesteringsmarked – Trekantområdet er meget mere end Danmarks logistikhub”

Nordicals Trekantområdet: Udvikling fortsætter
Jon Stefansen, partner i erhvervsmægleren Nordicals Trekantområdet, sætter ord på den lokale udvikling i de finansielle forhold på boligmarkedet mellem at være lejer og ejer:

”Udviklingen bekræfter den stigende tendens, der har været i at opføre lejeboliger, hvilket har præget vores område de seneste år. Det drejer sig dels om etagebyggeri i centrum af byer, dels om rækkeboliger i udkanten af byerne. Disse boligtyper har ligeledes haft medvind grundet positiv tilflytning til området.”

”Vi forestiller os, at denne udvikling fortsætter i de kommende år i vores område, og vi kan mærke, at projektudviklere stadig er opsøgende efter nye områder til boligbyggeri,” oplyser partneren i Nordicals Trekantområdet.

”Stort behov for lejeboliger”
Hos Finans Danmark efterlyser viceadministrerende direktør Ane Arnth Jensen generelt flere lejeboliger i Danmark:

”Selvom mange danskere på et tidspunkt i deres liv har et ønske om at eje deres egen bolig, er der også et stort behov for lejeboliger, der er til at betale. For der er en del danskere, som af forskellige grunde helst vil bo til leje: blandt andet har de fleste unge typisk ikke råd til at købe deres første bolig i de største byer, og de foretrækker måske også den fleksibilitet, som lejeboligen giver.”

Læs også ”Sydjylland kan se frem til yderligere befolkningsvækst – sådan fordeler den sig”

 

 

 

 

Fakta: Finans Danmarks analyse

Finans Danmark har sammenholdt huslejeniveauerne i private og almene lejeboliger med udgifterne til at bo i en ejerbolig.

Kvadratmeterhuslejen i private og almene lejeboliger stammer fra Social- og Boligstyrelsens ”Huslejestatistik”, og er en beregnet størrelse, der anslås ved en antagelse om ensartede kvadratmeterhuslejer inden for en given bygning. Kvadratmeterhuslejen er fremskrevet med Danmarks Statistiks huslejeindeks for boliger.

For ejerboliger anvendes udgifter til at bo i en ejerbolig, der er finansieret med et banklån og et 30-årigt fastforrentet realkreditlån uden afdrag. Det er låneudgifter efter skat, boligskat, husforsikring samt renovation og vedligehold. Afdrag på realkreditlån er i denne analyse ikke betragtet som en del af udgifterne, da det kan ses som en form for opsparing.

Ejerboligudgifterne omregnes til kroner per kvadratmeter, der kan sammenholdes med kvadratmeterhuslejen. Udgifterne til en ejerbolig er beregnet på baggrund af gennemsnitlige handelspriser fra Finans Danmark.

I alle kommuner i Region Midtjylland sammenlignes huslejen i en lejebolig med udgifterne til at bo i et hus. Der er ikke medregnet offentlige tilskud som for eksempel boligstøtte og boligydelse.

Kilde: Finans Danmark

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

Til top