Markedsudvikling | 23.10.2023
De endelige konklusioner efter coronapandemien begynder nu at ligge fast. ”Jeg tror også, at vi i de kommende år vil se en stigende tendens til, at virksomheder og medarbejdere igen søger fællesskabet samt den synergi og energi, der opstår i et rum, hvor man er sammen,” siger partner Mattias Manstrup, Nordicals Aalborg.
Muligheden for at arbejde fleksibelt og digitalt hjemmefra har siden 2021 fået en stigende andel af den danske befolkning til at overveje at flytte længere væk fra deres nuværende arbejdsplads. Det gælder især folk, der bor i hovedstadsområdet, i landets større byer eller i et landdistrikt.
Det viser en af de mest interessante resultatmålinger i undersøgelsen ”Danskerne i det byggede miljø” udarbejdet af den filantropiske forening Realdania og Videncentret Bolius, som har afsluttet tre års analyse med fokus på coronapandemien.
Konkret svarer 8,2 procent i år mod 7,2 procent i 2022 og 6,8 procent i 2021, at muligheden for at arbejde digitalt hjemmefra har ændret deres overvejelse om, hvor de kunne forestille sig at bo. Fordelt på urbanisering kan 10,3 procent af indbyggerne i hovedstadsområdet i dag overveje at flytte længere væk fra deres arbejdsplads, mens tallet er 8,2 og 6,6 procent for henholdsvis folk bosiddende i et landdistrikt og i byer på 50.001-500.000 indbyggere. Øvrige steder ligger lavere.
Har påvirket kontormarkedet
Mattias Manstrup, der er partner i Nordicals Aalborg, forklarer, hvad udviklingen de senere år konkret har betydet og kommer til at betyde for antallet af fysiske kontorarbejdspladser samt for både nuværende kontorudlejere og kontorinvestorer på udkig efter nye projekter og/eller andre investeringsmuligheder:
”Da coronapandemien indtraf globalt, blev det samtidig starten på en markant hurtigere digitaliseringsgrad i vores virksomheder – ikke bare herhjemme i Danmark, men på verdensplan. Vi kunne pludselig ikke rejse eller mødes med andre mennesker, og da forretninger stadig skulle gennemføres, og møder stadig skulle afholdes, så måtte det ske på anden vis. I dag har hovedparten af alle virksomheder investeret i opgraderinger af møderum og arbejdsstationer og implementeret en digital og virtuel mødeplatform imellem både medarbejdere og kunder,” fortæller Mattias Manstrup.
Udviklingen har medført, at der i perioden efter corona har været en del aktivitet på markedet for kontorudlejning samt køb og salg af kontorejendomme.
”Mange virksomheder har faktisk vækstet betydeligt under corona, og da forsamlingsforbuddet blev ophævet, og da medarbejderne igen mødte ind på arbejdspladsen, oplevede virksomhederne behov for udvidelse og nye rammer. Derfor har vi oplevet, at der har været rigtig høj aktivitet i både 2021, 2022 og til dels også stadig her i 2023 på kontormarkedet,” forklarer erhvervsmægleren.
Supplement – ikke en erstatning
Mattias Manstrup vurderer, at vi ikke kommer til at se, at virksomheder indskrænker deres arealbehov nævneværdigt som følge af den øgede fleksibilitet og medarbejdernes mulighed for at arbejde hjemmefra:
”Jeg tror, hjemmearbejdspladsen bliver et supplement og ikke en erstatning. Lige så vel som mulighed for hjemmearbejdsplads og en fleksibel indretning af arbejdsdagen vægtes højt blandt medarbejderne, når de skal vælge arbejdsplads, så tror jeg også, at vi i de kommende år vil se en stigende tendens til, at virksomheder og medarbejdere igen søger fællesskabet samt den synergi og energi, der opstår i et rum, hvor man er sammen.”
”Vi oplever, at virksomhederne, der p.t. efterspørger nye kontorlokaler, er langt mere bevidste om lokaleindretning, tilgængelighed og placering i forhold til trafik, gode parkeringsforhold og de rigtige rammer til at skabe det optimale fællesskab,” oplyser Mattias Manstrup.
En vigtig lære
Han forklarer, at virksomheder naturligvis er tvunget til at tænke bæredygtighed og optimering ind i hverdagen, og at det kan ske ved, at de opererer med en smule færre kontorarbejdspladser, end der reelt er ansatte til i virksomheden, fordi ledelsen fremover måske kan ”budgettere” med en vis mængde hjemmearbejde hver uge blandt de ansatte.
”Men jeg tror faktisk, at coronaperioden har lært os noget, der er lige så vigtigt som den markant stigende digitaliseringsgrad, vi opnåede – og det er, at mennesker, der er fysisk til stede sammen, udretter i mange typer af virksomheder langt større resultater, eftersom vi som mennesker inspirerer og motiverer hinanden på en anden måde, når vi er sammen end hver for sig, siger partneren i Nordicals Aalborg.
Læs også ”Aalborg har brug for moderne kontorejendomme – Nordicals ser behov for nye projekter”
Hovedkonklusion i corona-undersøgelse
Hovedkonklusionen i 2023-udgaven af undersøgelsen ”Danskerne i det byggede miljø” er, at covid-19 ikke har påvirket danskernes vurdering af, om det er attraktivt at bo i byen, i en forstad eller på landet nær så meget som i 2021.
Især i 2021 – året efter de første coronarestriktioner i Danmark – var der en relativ stor andel, der syntes, at corona havde gjort det attraktivt at bo på landet. Således svarede 17,4 procent ”meget enig” i 2021 på spørgsmålet ”Hvor enig eller uenig er du i, at corona har gjort det mere attraktivt at bo i de små byer/på landet?”
I 2022 var andelen faldet til 12,3 procent, mens 2023-undersøgelsen viser, at kun 9,5 procent nu mener, at pandemien har gjort det meget attraktivt at bo i mindre byer på landet – altså næsten en halvering fra 2021 til 2023.
”Coronaperioden påvirkede uden tvivl folks holdning til, hvor de ville bo, og hvad man fandt interessant. Beboere i de tættest befolkede byer i både Danmark og udlandet oplevede jo endnu større chance for at blive smittet, og panikken bredte sig hurtigere i byerne end på landet, og derfor kan vi i min optik ikke bruge disse tal til ret meget, da det var et øjebliksbillede.”
”Lad mig slå fast; det vil altid være attraktivt at bo i landets største og mest driftige byer. Der, hvor kulturlivet trives, hvor uddannelsesmulighederne er, og der hvor virksomhederne generer nye jobmuligheder og arbejdspladser. Derfor vil ejendomsinvestorer fortsat – og altid – søge boliginvesteringer i landets største byer, fordi det er her, der over tid skabes de største værdier samt de mest attraktive og stabile afkast,” siger Mattias Manstrup.
Undersøgelsen ”Danskerne i det byggede miljø” er baseret på i alt 7.399 repræsentative interviews foretaget af Kantar Gallup i marts 2023 blandt personer i den danske befolkning over 25 år.
Læs også ”Aalborg er en stabil by – også når det blæser”
Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?
I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.
Seneste artikler
”Fremtidens vinderbyer bliver de byer, der klimatilpasser og -sikrer”
Nordicals og Proark lander kæmpe lejeaftale med Harald Nyborg
Tidligere Esbjerg bank-hovedsæde solgt
Svendborg ændrer strategi for at imødekomme fremtidens vandudfordringer
Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S sætter kontordomicil i Albertslund til salg
Til top