Sådan påvirker bæredygtighed næste boligvalg i Syddanmark

   

Sådan påvirker bæredygtighed næste boligvalg i Syddanmark

Markedsudvikling | 07.05.2024

Bæredygtige boliger vil af flere grunde blive mere eftertragtet i fremtiden, siger Jon Stefansen, partner i Nordicals Trekantområdet, og forklarer, hvordan han mærker stigende fokus på bæredygtige boliger.

Vi skal ikke mange år tilbage, før udviklere, investorer samt andre professionelle boligejere og danske husstande for alvor begyndte at få øjnene op for bæredygtige boliger.

Jon Stefansen, partner og erhvervsmægler i Nordicals Trekantområdet, forklarer, hvordan han mærker det stigende fokus på bæredygtige boliger:

”Bæredygtige boliger vil blive mere eftertragtet i fremtiden grundet flere ting.”

”Dels ønsker beboerne i boligerne at bakke op om de miljørigtige tiltag, som pågår overalt i vores samfund, men også investorer i udlejningsejendomme ser store muligheder i at investere i de rigtige boligenheder, hvis det er muligt.”

”På sigt vil boliger med fokus på bæredygtighed være mere eftertragtet, da boligerne kan handles til højere priser og vil forventelig også kunne belånes bedre end ”almindelige” boliger. I det hele taget er det bare et bedre investeringsprodukt, som tager sig godt ud. Så der er ret mange argumenter for at have fokus på bæredygtighed fremadrettet, også inden for boligbyggeri,” siger Jon Stefansen.

Spørgsmålet er, i hvilken grad husstande i dag prioriterer bæredygtighed? Hvor villige er de til at betale ekstra for de udgifter, der oftest er ved at bo i en mere bæredygtig bolig – og ikke mindst; i hvilken udstrækning lægger beboerne vægt på en boligs bæredygtighed i valget af deres næste bolig?

Svarene findes i en ny boligmåling foretaget af Exometric og Kuben Management og præsenteres i den nye ”Kommunerapport 2023”. Exometric er Nordicals’ nye videnspartner og har specialiseret sig i analyser om boligudbud baseret på datafusion og forbrugerinterviews.

I denne regionsartikel fokuserer Nordicals på boligmarkedet i Region Syddanmark.

Læs også ”Nordicals og Exometric indgår videnspartnerskab”

Prioritering af bæredygtighed i Syddanmark
Som det fremgår af tabel 1, svarer 39 procent af de adspurgte husstande i Region Syddanmark, at bæredygtigheds indflydelse på valg eller fravalg af bolig har ”mindre betydning i forhold til andre faktorer”. Næststørste andel – 32 procent – svarer ”meget stor betydning, men andre faktorer betyder mere”, mens 26 procent mener ”ingen betydning”. Endelig svarer 3 procent ”højeste prioritet i forhold til alt andet”. Til sammenligning er landsgennemsnit-svaret her 4 procent.

Der er generelt – taget de relative beskedne andele i betragtning – ikke de store udsving på tværs af landets fem regioner, som svinger fra 3 procent i Region Syddanmark til 5 procent i tre af de andre regioner hvad angår ”højeste prioritet i forhold til alt andet”. Der er lidt større udsving i andelen, der slet ikke tillægger bæredygtige boliger nogen betydning. Her gælder det 26 procent af de adspurgte husstande i Syddanmark og – i den anden ende af skalaen – 20 procent af de adspurgte husstande i Region Hovedstaden.

”Mens det er imponerende, at nogle husstande mener, at bæredygtigheden er af større værdi for dem end for eksempel beliggenhed og pris, så må man dog alligevel antage, at det har sine begrænsninger,” siger Nikolaj W. Pfeiffer, direktør i Exometric, i en kommentar til undersøgelsen.

Og tilføjer:

”Man kan godt synes, det er skuffende, at knap en fjerdedel af husstandene på landsplan slet ikke har bæredygtighed som et parameter i deres beslutninger. Der er dog den væsentlige faktor, at mange husstande i forbindelse med deres boligvalg ikke har et økonomisk råderum, der giver dem mulighed for at prioritere bæredygtighed, hvis det medfører en øget boligomkostning.”

Tabel 1: Bæredygtigheds indflydelse på valg eller fravalg af bolig

Kilde: Exometrics Exobase

Villighed til at betale for bæredygtighed
Det fremgår endvidere af boligmålingen, at 50 procent – se tabel 2 – af de danske husstande ikke vil betale ekstra for at bo mere bæredygtigt, mens 33 procent gerne vil betale ”lidt”.

”Mest interessant er det, at i gennemsnit vil hele 50 procent ikke betale ekstra for en bæredygtig bolig. Det er i sig selv er en ret stor andel, og sammenholdt med andre svar betyder det, at en stor andel gerne vil have en bæredygtig, ny bolig, men ikke synes, at det skal have en omkostning for dem,” forklarer Nikolaj W. Pfeiffer.

Tabel 2: Betale ekstra for at bo i bæredygtig bolig

Kilde: Exometrics Exobase

Odense og Trekantområdet
Vender vi tilbage til Region Syddanmark og zoomer yderligere ind på de to vigtigste ejendomsmarkeder – Odense og Trekantområdet – skiller de sig udover deres store voluminer ud ved at have den største andel af DGNB-bæredygtighedscertificerede boligprojekter på vej alene inden for boliginvesteringsmarkedet. Således er aktuelt hele 40 procent – 268.000 kvadratmeter – af de registrerede, nye boligprojekter i Odense Kommune planlagt til at blive DGNB-certificeret.

Det viser Byggefaktas projektprognose for nybyggeri af boligejendomme med første spadestik i fireårsperioden 2024-27.

I Trekantområdet, som i Nordicals-regi udgøres af kommunerne Vejle, Kolding og Fredericia, har professionelle ejendomsaktører i hele 2024 og frem til udgangen af 2027 enten påbegyndt eller planlagt nybyggeri af boligejendomme, hvoraf 19 procent – 115.000 kvadratmeter – per 1. maj er indrapporteret til at skulle DGNB-certificeres.

Læs også ”Nordicals Trekantområdet: Disse faktorer vil drive markedet”

 

Fakta:

Exometrics ”Kommunerapport 2023” – udgivet i april 2024 – tager udgangspunkt i over 11.000 landsdækkende interviews, Exometrics Exobase samt historiske data fra Danmarks Statistik, Statens datafordeler og Finans Danmark.

 

Læs også ”Ny boligudvikling: I tre sydjyske kommuner er det nu billigere at være lejer end ejer”

Læs også ”Sydjylland kan se frem til yderligere befolkningsvækst – sådan fordeler den sig”

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 25 danske byer og områder.

Til top