Sønderborgs fremgang og transformation er drevet af to store industrikoncerner

Sønderborgs fremgang og transformation er drevet af to store industrikoncerner

Markedsudvikling | 30.08.2023

Milliardinvestering i byudvikling med fyrtårnsprojektet Alsik Hotel samt viden- og kulturcentret Alsion i spidsen har i den grad løftet Sønderborg og hele området. Lokal Nordicals-partner forventer fortsat vækst i området – blandt andet drevet af øget fokus på turisme og et nyt ferieresort.

Ligesom andre byer på Sønderborgs størrelse og beliggenhed med afstand til de største byer i Danmark får den sønderjyske by og kommune ikke noget forærende – der skal kæmpes om at beholde og tiltrække nye borgere. Der skal investeres massivt i byudvikling. Og der skal investeres i kulturliv, uddannelsesbygninger samt nye uddannelser for at holde på og tiltrække unge, som i fremtiden skal bidrage med kvalificeret arbejdskraft og yderligere vækstpotentiale.

Alt sammen er netop, hvad der bliver gjort i Sønderborg Kommune: Der investeres. Og kæmpes – og virksomheder, foreninger og lokalpolitikere trækker i samme retning og løfter i flok.

”Sønderborg er en af de byer i Sønderjylland, der kan og har det hele. Vi har et aktivt byrum, et stort, velfungerende shoppingcenter i bymidten, et stort centerområde i den østlige del af byen, hvor alle boksbutikker er samlet, en nyrenoveret havnefront med blandt andet tophotellet Alsik med konferencer på højt niveau og på den anden side af havnefronten Alsion, der rummer universitet, forskerpark og en koncertsal i verdensklasse.”

Det fremhæver Hans Peter Poulsen, der er partner i erhvervsmægleren Nordicals Sønderjylland.

Alsik Hotel er med sine 24.800 kvadratmeter, 70 meter og 19 etager det største hotel i det dansk-tyske grænseland, mens Alsion er på 28.400 kvadratmeter. Alene i de to fyrtårnsprojekter er der samlet investeret omkring 1,5 milliard kroner.

Milliarder fra Danfoss-fond og Linak
Sønderborg Lufthavn med flere daglige afgange til København er betydningsfuld for især lokale virksomheder. Fælles for alle de nævnte udviklingsprojekter, investeringer, tiltag og gaver er, at de helt eller i overvejende grad kommer fra de to industrikoncerner Danfoss og Linak – begge med hovedsæde på Als.

Den synlige begyndelse på den omfattende byfornyelse med investeringer for flere milliarder kroner var åbningen af Alsion i 2007, efter Sønderborg Kommune havde indgået aftale med Syddansk Universitet og Bitten & Mads Clausens Fond. Fondens formål er ”at støtte aktiviteter, der har en positiv indvirkning på Danfoss A/S, Danfoss’ medarbejdere og de lokalområder, hvor Danfoss har sine aktiviteter.”

Siden er det gået stærkt med den videre transformation af den tidligere industrihavn efter en masterplan udarbejdet af den verdenskendte canadisk-amerikanske arkitekt Frank Gehry. Blot et boligtårn i 14 etager, som Bitten & Mads Clausens Fond – elle blot BMC-fonden – har på vej, mangler at gå i jorden som sidste brik i rækken af projekter på Sønderborgs havnefront. Det er ejendomsprojekter som – udover de nævnte – omfatter en flerbrugerkontorejendom, et kulturhus med både et dansk og tysk bibliotek samt opførelsen af boligejendomme, herunder et seniorbofællesskab med BMC-fonden og pensionskassen PFA som investorer.

Læs også ”Trekantområdet og Esbjerg løfter Sydjylland til nye højder”

Blomstrende detailhandel
I butiksområdet Center Øst er den videre udvikling og udvidelse i fuld gang med Bauhaus, Billigblomst og Biltema blandt de nyeste varehuse. Her er det den Vejle-baserede Hanssen-koncern, der har skaffet de nye detailhandelsaktører til Sønderborg, ligesom koncernen står bag det nyopførte boligkvarter Linde Haven på den tidligere JF-grund – i øvrigt et stenkast fra Center Øst.

”De sidste 10 års tid er der virkelig kommet mange nye boksbutikker til byen, fordi Sønderborg har været de store detailkæders foretrukne sted at etablere sig i Sønderjylland – det har vi set i forhold til Aabenraa og Haderslev. Sønderborgs placering som knudepunkt for al landtrafik til og fra Als giver byen et naturligt stort opland og dermed fordel,” fremhæver Hans Peter Poulsen.

Data fra Ejendomstorvets markedsstatistik viser en akkumuleret tomgang i detailsektoren i Sydjylland på 3,5 procent per 1. april, hvilket er på niveau med tomgangsprocenten på samme tidspunkt året før, 1. april 2022. For byen Sønderborg vurderer Hans Peter Poulsen tomgangsprocenten til at være ene anelse lavere.

”Den velfungerende detailhandel i Sønderborg er med til at gøre området attraktivt,” siger erhvervsmægleren.

Et kig på befolkningsfremskrivningen viser, hvorfor der investeres massivt i byudvikling for at gøre Sønderborg Kommune endnu mere attraktiv. For konkret forventer Danmarks Statistik en samlet befolkningsnedgang på 4,6 procent over de kommende 12 år.

Personer over 70 år er eneste voksende befolkningsgruppe, mens både personer i alderen 30-49 år, som er kendetegnede ved en klar overvægt af børneforældre, samt børn og unge under 20 år vil holde et nogenlunde stabilt niveau i fremtiden, viser prognosen frem til 2035. De seneste år har Sønderborg – ligesom andre kommuner i grænseområdet – fået flere og flere tyske tilflyttere. Hvis tilflytningen fortsætter, kan den i stigende grad påvirke den demografiske udvikling i positiv retning, bemærker Hans Peter Poulsen.

Øget sats på turisme og ny milliardinvestering
Sønderborg og byens historie med blandt andet krigen i 1864, Dybbøl Mølle og Sønderborg Slot samt naturskønne omgivelser med strande, skove og bakker har altid været en populær turist- og feriedestination og udgør en vigtig del af Destination Sønderjylland under Visitdenmark. Med godt 4,2 millioner overnatninger i 2021 havde Destination Sønderjylland femteflest antal overnatninger blandt alle 19 destinationer i Danmark.

Blandt nye projekter inden for ejendomsbranchen, der skal være med til at synliggøre Sønderborg Kommune, er ferieresortet Nordborg Resort under opførelse tæt på Danfoss’ hovedkvarter. Første fase har et anlægsbudget på cirka 1,5 milliard kroner og omfatter blandt andet et indendørs vandland, et overdækket bycenter og 440 feriehuse på samlet 34.000 kvadratmeter. Også her står Linak og Danfoss-fonden BMC bag som investorer.

”Det er også de to aktører, som er med til at arbejde henimod en Als-Fyn-forbindelse, hvilke kan give helt nye muligheder for Sønderborg-området. Jeg tænker især på muligheden for at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra Fyn,” siger Hans Peter Poulsen.

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

Til top