Sønderjyske byer er bevidste om fremtidens stigende vandmasser

   

Sønderjyske byer er bevidste om fremtidens stigende vandmasser

Markedsudvikling | 06.11.2024

Konvertering af tidligere industrihavne i Sønderborg, Haderslev og Aabenraa til moderne byområder med boliger, kontorer, uddannelsesinstitutioner og hotel er kendetegnende for Sønderjyllands tre største byer. Særligt Aabenraa og Haderslev er udsatte, fordi byerne ligger lavt. Hurtig aktivering af Aabenraas nye pumpe-slusestation var med til at forhindre en større oversvømmelse af byen under stormfloden i fjor.

Der er vist ingen længere, der betvivler, at klimaforandringer accelererer i disse år – og at den globale udvikling også i et vist omfang rammer Danmark.

Herhjemme er konsensus, at klimaændringer og især vand mange steder udgør en stærk voksende udfordring for projektudviklere og ejendomsinvestorer.

For hvordan skal abnorme mængder nedbør tænkes ind i moderne byudvikling? Hvordan påvirker fremtidens – formentligt endnu – større mængder vand fra baglandet – fra åer og søer etc. – byer? Og hvordan skal fremtidens byer, der er særligt udsatte, fordi de er bygget i områder, hvor grundvandsspejlet allerede i dag ligger tæt på overfladen, klimasikres og -tilpasses? Og hvordan bliver havne- og kystbyer mindre udsatte over for oversvømmelse i tilfælde af stormflod og forhøjet vandstand?

Sønderjylland, byudvikling og klimatilpasning
I det nye Nordicals MarketForesight Q4 2024, som kan downloades gratis her, har Nordicals fokus på netop byudvikling og klimatilpasning. Her ser vi blandt andet nærmere på byudviklingsprojekter som Ny Rosborg i Vejle, Flodbyen i Randers og UN17 Village i Ørestad i København.

I denne regionsartikel dækkende Sydjylland zoomer vi yderligere ind på klimasikring og -tilpasning i Sønderjylland med udgangspunkt i byudviklingsprojekter i landsdelen tre største byer; Sønderborg, Haderslev og Aabenraa.

Fælles for udviklingen i disse byer er, at den især er centreret omkring byernes tidligere industrihavne, som siden årtusindeskiftet i stor hast er blevet – og stadig bliver – omdannet til moderne byområder med boliger, kontorer, uddannelsesinstitutioner og i Sønderborgs tilfælde ikke mindst Alsik Hotel på knap 25.000 kvadratmeter bogstaveligt talt beliggende på havnekanten.

Sønderborg og Haderslev
”I både Sønderborg og Haderslev er man overordnet kommet i mål med at transformere byernes tidligere industrihavne til nye byområder, hvor ejendommene – fordi de stort set alle er nyopførte – er bygget til at kunne modstå store vandmasser,” fortæller Hans Peter Poulsen, partner og erhvervsmægler i Nordicals Sønderjylland.

Begge byer klarede den seneste stormflod i oktober 2023 – den vender vi tilbage til.

Udover nye spunsvægge langs flere havnearealer er der hverken i Sønderborg eller Haderslev foretaget yderligere klimasikring – for eksempel etablering af diger eller opførelse af pumpe-slusestationer – for at beskytte de to største byer i Sønderjylland mod især stormflod. Dog er flere nyetablerede områder langs havnefronterne blevet anlagt lidt højere end ældre områder.

Aabenraa har fået vigtig pumpe-slusestation
I modsætning til i Sønderborg og Haderslev, hvor transformationerne af de tidligere industrihavne – som nævnt – stort set er kommet i mål, står man et andet, tidligere sted i udviklingsprocessen i Aabenraa. For her skal man først for alvor til at omdanne det inderste af byens tidligere industrihavn til et moderne byområde.

Så sent som i oktober blev Aabenraas nybyggede pumpe-slusestation officielt overdraget fra entreprenørerne til kommunen. Stationen, der er placeret ved udmundingen af Mølleåen, betyder, at byen Aabenraa og de omkringliggende områder nu er bedre beskyttet mod oversvømmelser.

20. oktober 2024 var det præcist et år siden, at danske kyster omkring Østersøen blev ramt af en historisk voldsom stormflod, som især i Sønderjylland forårsagede omfattende oversvømmelser og skader for store summer.

Hurtig aktivering af Aabenraas pumpe-slusestation, som på det tidspunkt var under opførelse, spillede en afgørende rolle i at forhindre en større oversvømmelse i Aabenraa ved effektivt at holde vandet fra Aabenraa Fjord tilbage, samtidig med at pumpe-slusestationen ledte vandet fra Mølleåen, som var ved at gå over sine bredder, ud i fjorden.

Langt over 100-årshændelse
Sammen med Haderslev, Esbjerg, Kolding, Vejle og Juelsminde blev Aabenraa allerede i 2011 udpeget som et særligt risikoområde for oversvømmelser. Siden da har flere projekter været i gang, hvoraf den nye pumpe-slusestation er det vigtigste projekt. Projektet er en del af Aabenraa Kommunes risikostyringsplan, som kommuner, der er særligt udsat for oversvømmelser, pålægges at lave.

Ved stormfloden i fjor blev den højeste vandstand målt i Aabenraa – og den var 216 cm over daglig vande. Derefter kom Haderslev med 214 cm samt Sønderborg og Hesnæs på Falster med 210 cm. Det er langt over en 100-årshændelse, som for Aabenraa var vurderet til en forhøjet vandstand på 174 cm.

Til top