Markedsudvikling | 30.05.2023
Helt naturligt forbinder mange Trekantområdet med et område fyldt med lager- og logistikejendomme, men det centralt beliggende vækstområde oplever markant vækst over hele linjen, fremhæver Jon Stefansen, partner i Nordicals Trekantområdet.
Der er på alle måder fuld fart over feltet i Trekantområdet, hvor motorvejsnettet forgrener sig i alle retninger, og som centralt beliggende område helt naturligt forbinder ikke alene Danmark, men også Skandinavien med det øvrige Europa.
De senere år har Trekantområdet i den grad udviklet sig til Danmarks logistikhub med en lang række markante projekter og transaktioner inden for industri- og logistikejendomme særligt drevet af lager- og logistiksegmentet som følge af den stigende e-handel og et generelt øget behov for hurtige leverancer. Det er sket via investeringer fra kapitalstærke investorer fra både ind- og udland.
Læs mere i ”Danmarks logistikeventyr i Trekantområdet – projekter for milliarder på vej”
Men selvom lager- og logistiksegmentet løber med megen opmærksomhed, så nyder Trekantområdet også godt af fremgang målt på mange andre, lokale parametre, som i forskellige grader påvirker, hvor attraktivt det er for projektudviklere, investorer og andre ejendomsejere på tværs af markedet for erhvervs- og investeringsejendomme at investere i netop Trekantområdet. Nogle af disse parametre ser Nordicals Foresight-redaktionen nærmere på i denne artikel, hvor boligudlejningsejendomme er i fokus.
Nordicals Foresight er et nyt, datadrevet, digitalt indholdsunivers, hvor Nordicals bearbejder, sammenkæder og kvalificerer viden og opdaterede informationer fra flere kilder og giver perspektiver på, hvad der påvirker, definerer og driver dagens ejendomsmarked, men i høj grad også, hvad der driver morgendagens marked.
Læs også ”Flere og flere bor til leje – og forskydningen mod lejebolig fra ejerbolig fortsætter”
Solid befolkningsvækst – især Vejle trækker op
Ser vi først på befolkningsudviklingen, så er Trekantområdet den store vækstmotor i Sydjylland, mens Trekantområdet målt på volumen og aktivitet på ejendomsmarkedet deler landsdelens førertrøjen sammen med Esbjerg, der dog har en væsentligt lavere transaktionsvolumen.
Læs mere i ”Trekantområdet og Esbjerg løfter Sydjylland til nye højder”
Ifølge befolkningsstatistikken og -fremskrivningen fra Danmarks Statistik kan Trekantområdet, der i Nordicals-regi omfatter kommunerne Vejle, Kolding og Fredericia, se frem til en befolkningsvækst på 4,5 procent til 280.000 indbyggere i 2035.
Særligt Vejle, Trekantområdets geografisk største og folkerigeste kommune, trækker væksten op med en forventet befolkningsfremgang på hele 8,3 procent mod en forventet, samlet befolkningsvækst i Danmark på 3,5 procent i samme periode de næste 12 år.
Som i de fleste andre steder rundt i landet vil et stigende antal seniorer på 50+ drive befolkningsvæksten i Trekantområdet i den kommende årrække. Derfor bliver det for udviklere, investorer og andre boligejere særligt interessant at tænke i boliger og koncepter, der matcher den ældre befolkningsgruppes behov. I Vejle ses også en tilvækst af børnefamilier. Derfor er der projekter i gang nu og på tegnebrættet. Projekterne henvender sig til børnefamilier, blandt andet nybyggeriet ved Bredballe og den nye bydel Ny Rosborg. Også i Kolding og Fredericia er der boligprojekter i pipelinen, i særdeleshed inden for seniorboliger.
Stor efterspørgsel på boliger
Jon Stefansen, partner i Nordicals Trekantområdet, forklarer, at interessen for boliginvesteringer i Trekantområdet generelt er stor, selvom de aktuelle, høje renteniveauer – og dermed en lavere belåningsgrad i boligudlejningsejendomme og for alle andre ejendomssegmenter – og sekundært udfordringer med høje bygge- og materialepriser er med til at presse hele ejendomsmarkedet:
”Den øgede tilflytning til området gør, at der løbende er stor efterspørgsel på boliger. På lejemarkedet er priserne stabile, og opførslen af nye boligenheder finder typisk sted centralt i byerne, for eksempel ved havneområder. Derudover opføres der stadig mange rækkehuse, som typisk ligger i udkanten af en af de tre store byer – Vejle, Fredericia eller Kolding – eller i mindre byer i udkanten af kommunerne.”
”På trods af den store interesse er afkastet under pres grundet det højere renteniveau,” siger Jon Stefansen.
Læs også ”Stærk start på året for nye boligprojekter i Sydjylland – overgår klart 1. kvartal i 2022”
Læs også ”Rekordmange bor alene – udviklingen stiller nye krav til boligmarkedet”
Kolding med i top-10
I Trekantområdet – og i øvrigt i hele Sydjylland – figurerer Kolding som den eneste kommune på top-10 over danske kommuner med størst, forventet vækst i boligbehovet.
Konkret viser modelberegninger fra Boligøkonomisk Videncenter, som den filantropiske forening Realdania står bag, at Kolding forventes at mangle cirka 9.000 boliger i perioden 2018-40, hvoraf andelen af ejerboliger og private udlejningsboliger hver udgør cirka en tredjedel, mens den sidste tredjedel udgøres af almene boliger, andelsboliger og offentlige udlejningsboliger.
Boligøkonomisk Videncentrets beregninger af væksten i boligbehovet skal ikke opfattes som en prognose for, hvad der bliver bygget. Det faktiske omfang af boligbyggeriet afhænger selvsagt af mange faktorer som for eksempel velegnede grunde, og hvad lokalpolitikerne ønsker af boligbyggeri – og selvfølgelig af interesse fra investorer og andre bygherrer.
Læs mere i ”Disse byer får størst vækst i boligbehovet frem mod 2040”
Leje og afkast i Vejle – og forventet retning i 2023
Med hensyn til niveauerne for leje og afkast viser data fra Ejendomstorvets markedsstatistik, at lejen for boliger i størrelsen 65-85 kvadratmeter med primær beliggenhed og stand i Vejle i 1. kvartal 2023 lå på 1.350 kroner årligt per kvadratmeter, hvilket er uændret i forhold til 4. kvartal 2022. I samme periode har lejen ligget uændret på 950 kroner for sekundære boliger.
”Begge niveauer forventer vi uændret resten af året, idet vi stadig ikke har mærkbar tomgang i området,” siger Jon Stefansen tilbage hos Nordicals Trekantområdet.
Hvad angår afkastet i 1. kvartal 2023 lå det forventede, årlige startafkast uændret på 4,75 og 5,75 procent for henholdsvis primære og sekundære lejeboliger i Vejle. Også disse afkast forventer han forbliver uændret resten af året.
De to største ejendomssegmenter har byttet plads
I 2022 udgjorde handler med boligudlejningsejendomme 22 procent af den samlede transaktionsvolumen i Trekantområdet mod 23 procent i 2021, viser Nordicals’ data. Dermed blev boligsegmentet i fjor overgået af handel med industri- og logistikejendomme, eftersom sidstnævnte segment procentuelt blev fordoblet til 34 procent i 2022.
”Vi vurderer, at boligsegmentet i Trekantområdet igen i år bliver overhalet af lager- og logistiksegmentet,” lyder meldingen fra Jon Stefansen.
På Trekantområdet CityForesight kan du læse meget mere om udviklingen i Trekantområdet, blandt andet at udviklere, investorer og andre ejendomsejere i 2023-26 aktuelt har planlagt nybyggeri af boligejendomme med første spadestik i fireårsperioden for flere milliarder kroner. Læs mere her.
Se grafik i bunden af artiklen
Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?
I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.
Til top